Vanaf januari t’m oktober is het wielren seizoen. In een seizoen worden heel veel wielrenevenementen gehouden in verschillende landen. De meeste duren maar één of een paar dagen, maar de echt belangrijkste wielrenevenementen duren meestal 23 dagen en worden verdeeld over 21 etappes, waarvan een tijdrit, en 2 rust dagen.

De 3 grote rondes

Giro d ’Italia 
De eerste belangrijke wielerronde wordt gehouden in Italië, meestal in Mei. Deze ronde wordt al gehouden sinds 1909 en wordt sindsdien elk jaar gereden, met uitzondering van de 2de wereldoorlog.
De Giro wordt meestal door heel Italië gereden en startte en eindigde tot voor 1960 altijd in Milaan. Sindsdien wordt dit regelmatig ergens anders gehouden. De eerste etappe, de tijdrit, wordt wel eens in een ander land gereden. De start was in 2016 in Apeldoorn en in 2018 begon het wielrennen voor de eerste keer buiten Europa, namelijk in Jeruzalem. 
De Giro is in 2017 voor het eerst door een Nederlander gewonnen, namelijk door Tom Dumoulin.

In de Giro wordt er met 4 klassementen gewerkt, hiervoor zijn 4 verschillende truien.
– De roze trui: voor de leider in het algemeen klassement.
– De paarse trui: voor de leider in het puntenklassement.
– De blauwe trui: voor de beste klimmer. 
– De witte trui: voor de beste jongere renner, jonger dan 25 jaar.

Tour de France 
De tour de France is al jaren het grootste wielrenevenement van de wereld. Deze ronde wordt daarom ook meestal rond het midden van het seizoen gehouden, ergens tussen juni en juli.
De eerste Tour de France werd in 1903 gereden. Op de jaren van de 1ste en 2de wereldoorlog na is de Tour elk jaar gereden. De tour begint vaak in een ander land, maar het wielrennen eindigt wel altijd in Parijs op de Champ elysees 
Vaak zit er wel een smet op de tour vanwege doping gebruik van wielrenners. Lance Armstrong is in 2012 zelfs geschorst voor het leven vanwege doping gebruik en moest daarom ook zijn overwinningen van 1999 t’m 2015 inleveren.
Joep zoetemelk en jan Janssen hebben als enige Nederlanders de tour ooit gewonnen.

In de Tour wordt er ook met 4 klassementen gewerkt, hiervoor zijn 4 verschillende truien.
– De gele trui: voor de leider in het algemeen klassement.
– De groene trui: voor de leider in het puntenklassement.
– De bolletjes trui: voor de beste klimmer. 
– De witte trui: voor de beste jongere renner, jonger dan 25 jaar.

La Vuelta
Dit is de laatste grote wielrenwedstrijd van het seizoen en wordt sinds 1995 gehouden tussen augustus en september. Vroeger werd de Vuelta tussen april en mei gereden. De Vuelta is voor het eerst gereden in 1935 en sinds 1955 ieder jaar gehouden. Het werd gezien als de minst belangrijke van de 3, maar door de verplaatsing naar later in het jaar willen renners die een mislukte tour de France hebben gereden hun seizoen redden met de Vuelta. 
Joep zoetemelk en jan Janssen zijn net als bij de tour de enige Nederlanders die de Vuelta ooit hebben gewonnen.
De Vuelta kent geen vaste truien voor leider in het klassement. De kleur en het uiterlijk van de truien zijn door de jaren heen erg veranderd.