Starten met wielrennen: Wat heb je zoal nodig? 

Wie wil starten met wielrennen, kan dit niet zonder eerst zichzelf een aantal noodzakelijke benodigdheden aan te schaffen. Uiteraard begin je idealiter met de aankoop van de fiets zelf. Dit betekent vaak meteen ook de duurste aankoop die je zal moeten doen om met het wielrennen te kunnen starten. 

Als je nog niet helemaal zeker bent of wielrennen wel echt een sport is die jou ligt, kan je misschien het beste nog even wachten vooraleer aan de aankoop van de fiets veel geld uit te geven. Het zou jammer zijn om een investering te doen die dan na enkele keren fietsen staat te verkommeren in een hoekje van de garage. Met een beetje zoeken en wat geluk, kan je een goede ‘beginnersfiets’ eventueel ook tweedehands kopen van iemand die al wat langer wielrent. Na een tijdje kan je de fiets alsnog inruilen voor een iets duurder, professioneler exemplaar.

Met een fiets alleen, ben je er natuurlijk nog niet. Je zal ook nog andere benodigdheden moeten aankopen. Onder andere Fietskledij. Die zijn er in alle mogelijke kleuren en van verschillende kwalitatieve merken. Welke kleuren je kiest, hangt volledig af van jouw persoonlijke smaak en stijl. Er zijn heel wat wielrenners die graag hun kledij aanpassen aan de kleur van de frame van hun fiets, maar dat is uiteraard geen verplichting. Tegenwoordig bestaat er ook wielrennerskledij met reflecterende strips om jouw zichtbaarheid voor andere weggebruikers in het donker te vergroten. 
Wie niet de intentie heeft om zich meteen alle kledij aan te schaffen, raden wij aan om minstens in een goede fietsbroek te investeren. Een goede fietsbroek is zeker en vast geen overbodige luxe! Als je meerdere tientalle kilometers gaat fietsen, is het dragen van een fietsbroek niet enkel comfortabel, maar ook noodzakelijk om zadelpijn te voorkomen. Wie het er toch op waagt, moet achteraf letterlijk op de blaren zitten. 

Waar je als (beginnende) wielrenner ook absoluut niet zonder kan is een goede fietshelm. Een goede fietshelm heeft een certificaat dat bewijst dat het voldoet aan de Europese Veiligheidsnorm CE. Waak erover dat de fietshelm goed past op je hoofd zodat hij bij een mogelijke valpartij jou de nodige bescherming kan bieden. Na elke valpartij dient de helm te worden vervangen door een nieuw exemplaar.

Uiteraard kan ook een waterbidon niet in het lijstje ontbreken. Let bij de aankoop van een bidon op dat deze goed past in de bidonhouder van jouw fiets. Sommige waterbidons durven al eens een plastic smaak aan het water af te geven. Dit kan je voorkomen door de goedkopere merken waterbidons links te laten liggen en te investeren in een iets duurder merk.